Residents’ and commuters’ views taken on board as Woodside Road experimental scheme ends

An experimental parking scheme that has been in place along Woodside Road since September 2017 will not become permanent, the City Council has decided.

This decision was made after extensive consultation with residents and commuters and by reviewing the survey data gathered from the trial. The council has reviewed the impact of the lane reduction on traffic journey times and queue lengths. The data shows that although journey times were similar on most days and at most times of the day, they increased travelling out of the city in the evening peak, particularly around the Broadgate roundabout. This then had knock-on effects for University Boulevard and Queens Road.

Alternative works to improve cycle and pedestrian facilities will commence Monday 8 January. Starting with path resurfacing near Hathern Green and Brook Road on the southern side (outbound towards Priory Island). Whilst we carry out this work, it will be necessary to keep the temporary junction build-outs and bollards to create a safe working area. After this is complete towards the end of January, we will restore the road to its previous configuration on this side.

Construction will then begin to widen the footway on the northern side of the road (inbound towards Broadgate roundabout) to improve facilities for cyclists. The bollards on the northern side of the road will stay in place until the footway works are complete.

Residents can continue to park on street as they did before but with a resident parking permit. The permits will be issued in the near future and we will look to fully introduce a control scheme to protect the grass verges.

Councillor Sally Longford, Portfolio Holder for Neighbourhood Services and Local Transport at Nottingham City Council said: “I would like to thank residents and commuters for their patience during the experimental parking/cycling scheme and for their participation in the consultation process. Trialling road layouts in this way is important to ensure that we find the best solution for everyone. We have reviewed the data and listened to the comments and concerns, and taking all of this into consideration we have decided not to make the current changes permanent.

“There is still a need to provide for residents’ parking in the area and we will address this with a permit scheme. In addition, we will begin works to widen and improve the footpath on the northern side of the road in the new year to accommodate off-road cyclists.

“We hope that these changes will help keep Nottingham moving, while providing much needed facilities for residents and cyclists and improving the environment.”

Share this post!